Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

kestenoviobitateliВ търсене на приключения сред природата и прохладата на гората днес, 21.07.2021 г. наши гости бяха децата от детската занималня към Образователен Център „Делфин“, гр. Петрич. В посетителския център на парка обърнахме внимание на горските обитатели, а след това затвърдихме знанията на открито. Естествената връзка на децата с природата пролича, когато с изработените „вълшебни пръчици“ те си пожелаха не друго, а да има повече дървета и по-малко боклуци. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите напомня, че в защитените територии няма организирано сметосъбиране и след разходка в планината, отпадъците е необходимо да бъдат изхвърляни в контейнерите, които са поставени в населените места.