Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

darvenaplatformaДирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите възстанови дървената платформа, която е разположена пред Камешнишки водопад. Паднало значително количество скална маса върху дървеното съоръжение, беше причина за повредата. Поставена е и табела с информация за наименованието на водопада. Новата табела с името на водопада е изработена с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие. Табели са изработени и за другите водопади на територията на Природен парк "Беласица", въпрос на време е, те да бъдат поставени.