Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

yavornitsaДървеният мост над река Яворнишка след ремонта, извършен днес 10.08.2021 г., от експерти от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите. Той е разположен по тематичен туристически маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица“. Пътеката започва от центъра на село Яворница и води до Яворнишки водопад. Подходящ за посещение през този сезон, тъй като преминава през прохладни чинарови гори. По маршрута има обособени кътчета за отдих с маси, пейки, беседки и чешми. Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а маркировката е със син цвят.