Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

igriДнес, 08.04.2022 г., Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, посрещна възпитаниците от III ОУ „Христо Ботев“, град Сандански, с ръководители г-жа Пиларска и г-жа Шербетова. По време на посещението подрастващите научиха интересни факти за водата, видяха Камешнишкия водопад и се забавляваха с игри с природна насоченост, под ръководството на експерти от парковата администрация. Четирите часа прекарани сред природа, минаха неусетно за всички. Заниманията на отрито с екологична тематика, се харесаха много на децата. Обещахме си още незабравими мигове, прекарани заедно в гората.