Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

tsentarСедмицата на гората е професионалния празник на служителите в горите и се провежда всяка година в началото на месец април – тази година от 4 до 10 април. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите акцентира върху образователните инициативи, през празничната седмица.

Първият ден от празника на лесовъдската колегия започна с децата от ДГ № 3 „Слънце“, филиал село Коларово, с които символично бяха засадени няколко дръвчета. Последния ден завърши също с ученици от III ОУ „Христо Ботев“, град Сандански, с които посетихме Камешнишкия водопад. Посещенията на подрастващите бяха съпроводени с образователни програми, насочени към екологична тематика. Проведени бяха и много други събития свързани с ремонт на инфраструктура, съвместно почистване с ТП – ДГС Петрич на веломаршрут „Алея на здравето“ и маркиране на туристическия маршрут от село Коларово до Коларовските водопади. Изложбата на РИМ - Благоевград, която беше позиционирана в посетителския център на парка във връзка с празничната програма продължава да гостува и всеки който желае, може да я посети. Ученици от 2 „б“ клас от III ОУ „Гоце Делчев“ – Петрич и децата от ДГ № 3 „Слънце“, филиал село Коларово, запяха химна на гората „Хубава си моя горо“ във връзка с провелите се инициативи.