Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

infoКогато в Природен парк "Беласица" ни гостуват деца, всеки ден с тях е празник. Днес, 20.04.2022 г., посрещнахме учениците от 3 "б" клас при СУ "Н. Й. Вапцаров", град Петрич с ръководители г-жа Димитрина Миткова и г-жа Веселина Филчева.

В посетителския център в сградата на парка децата научиха интересни факти за животните в защитената територия. Посетихме Яворнишкия водопад и се забавлявахме, с игри на открито. Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, подари пъзели на всички присъстващи.