Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

aleiaЕксперти от Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите лакираха пейките разположени по веломаршрут "Алея на здравето". Веломаршрута започва от Младежкия дом над град Петрич, където е разположено първото информационно табло и продължава на запад по черен стар коларски път. Времето за изминаване от началната да крайната точка на маршрута е 35 минути. На няколко места се откриват прекрасни панорами към града. След около 30 минути ходене пеш маршрута започва да се спуска покрай река Луда Мара към града, където е разположено второто информационно табло.