Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

datsaigriКогато ни хареса някъде, където вече сме били, се връщаме отново. Поредното посещение на възпитаниците от езиков център Уондърленд, град София в информационния център на Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите. Чрез игри и забавления, децата се научиха да разпознават стъпките на някои видове животни. Със специалните очила усетиха как виждат насекомите. Нелек се оказа и живота на червените горски мравки, които са най-високо организираните мравки у нас. Благодарим на г-жа Митева и г-жа Казанаклиева за милия жест.