Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

kalvachiДирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите възстанови информационно табло по тематичен маршрут "Кълвачите - пазители на горите". Изграждането на инфраструктурни елементи, свързани с природната интерпретация, е от съществено значение за представяне на информацията на достъпен език и по забавен начин. На територията на Природен парк „Беласица“ живеят цели 8 от всички 10 вида кълвачи, срещащи се в България.
Фактът, че толкова много от тях обитават само една планина сам по себе си говори колко ценно място за кълвачите са горите на Беласица. Тук се срещат четири вида пъстри кълвачи (голям, среден, сирийски и малък пъстър), сивият и зеленият кълвачи, най-едрият сред кълвачите у нас – черният, а също така и един от най-редките – белогръбият.
Маршрутът започва от центъра на село Габрене. Поема се в южна посока към планината. След около 400 метра кафява туристическа маркировка води наляво (на запад) докато излезете от населеното място. Тук край селото се намира местността Сариев камък. Забележителният скален къс е разположен само на няколкостотин метра от границата с Република Северна Македония и предлага запомняща се гледка към Струмишкото поле. На това място се намира второто информационно табло по маршрута.
Оттук се продължава към гората в края на селото, където е разположено следващото информационно табло.
След това се слиза отново до най-високо разположените къщи на с. Габрене и се поема на изток докато се достигне до борова гора край пътя. На това място се намира четвъртото информационно табло. Оттук пътеката продължава през с. Габрене до началната точка.