Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

tsentarДнес, 31.01.2023 г. в посетителския център на Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, ни гостуваха учениците от първи "в" клас при СУ "Никола Й. Вапцаров" град Петрич. Подрастващите научиха интересни неща за някои видове животни, които се срещат в защитената територия. Направихме си маски на лисица, вълк, дива свиня и язовец. С малките прородолюбители си обещахме, да не замърсяваме природата и да я опазваме. Посещението се осъществи благодарение на г-жа Зорка Манастарлиева и г-жа Донка Колева.