Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

konkursДирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, сдружение "Български щит", фондация "Бранище" и кметство село Коларово, организират конкурс за изработка на мартеница на тема "Моят роден край". Очакваме Вашите мартеници в Дирекция на Природен парк "Беласица", село Коларово, община Петрич до дата: 20.02.2023 г. Мартениците е необходимо да бъдат придружени с информация за участника: две имена, организацията, която представлява и годините на участника. Получените мартеници ще бъдат включени в конкурса и ще се продават на благотворителния базар, който ще бъде организиран на 25.02.2023 г. от 11:00 часа, в подкрепа на Христина Грозданова и Георги Стойков. Мястото на благотворителният базар е в административната сграда на Дирекция на Природен парк "Беласица" в село Коларово, където ще бъдат наградени и участниците в конкурса. В самият ден на базара, може да се включите в творческата работилничка на място за работа с вълна и да вземете участие в състезание за най-бързо изработена мартеница. Можете да закупите мартеници в деня на базара за Вашите близки. Съорганизатори на събитието са: читалище Просвета – 1928 и Пенсионерски клуб , село Габрене и ДГ №3 "Слънце" град Петрич - филиал село Коларово. Очакваме Ви! Бъдете здрави!