Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

martenskibazarНа 25.02.2023 г. в посетителския център на Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите се проведе благотворителен мартенски базар. Той беше завършека на „Мартенския конкурс с кауза“ на тема „Моят роден край“. Официални гости на събитието бяха заместник кмета на община Петрич г-жа Нина Попова и заместник председателя на общински съвет град Петрич г-н Христо Батев.
По време на официалното тържество бяха наградени всички присъстващи победители класирали се в мартенската благотворителна инициатива. Децата от ДГ №3 „Слънце“ град Петрич, филиал село Коларово и техните ръководители г-жа Костова и г-жа Стоева, впечатлиха всички присъстващи със своите изпълнения. Самодейците от Читалище „Просвета 1928“ и Пенсионерски клуб, село Габрене показаха на подрастващите как се изработва мартеница и ги почерпиха с лакомства.
Дирекция на Природен парк „Беласица“ изказва благодарности към всички участници за инициативността и съпричастността, която оказаха при организирането на благотворителното събитие. Събраната сума от 2 586, 55 лв. ще бъде дарена за лечението на Христина Грозданова и Георги Стойков.
Благодарим и на Martenicite.bg - работилница за мартеници, които се включиха в благородната кауза!
Партньори на събитието са: Община Петрич, Фондация „Бранище“, Сдружение Български ЩИТ , кметство село Коларово.
Снимка: Илия Левков