Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

12Служители от Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите пуснаха в експлоатация чешмата, която е разположена по тематичния туристически маршрут "Пеперудите и цветята на Беласица". Стартова точка на маршрута е центъра на село Яворница, а крайна точка е красивия Яворнишки водопад. Продължителността е 1.20 часа (без почивките), дължината му в двете посоки - 2,8 км. Следвайки синята маркировка, по време на приятна разходка в прохладни чинарови гори, от информационните табла по пътеката ще научите интересни факти за пеперудите в Беласица и растенията, с които се хранят.