Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

14На 07.07.2023 г. игривите и любознателни деца от Образователен център "Делфин", посетиха информационният център в сградата на Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите. Малчуганите оцветиха листа на дървесни видове, които се срещат в Природен парк "Беласица". Чрез специални очила разбраха как виждат някои от насекомите, които са със сложно устроени фасетни очи. Очите на тези насекоми приличат на пъзели – съставени са от много на брой малки шестоъгълници, плътно подредени един до друг. Всъщност тези шестоъгълници са основите на пирамиди, а върховете им са насочени навътре – към центъра на окото. Тези пирамиди се наричат фасетки. С помощта на тези сложни очи насекомите успяват да доловят и най-малкото движение около тях. Това им помага да оцелеят в природата.