Тематични маршрути

На територията на Природен парк „Беласица” има осем тематични маршрута.

  • „Пеперудите и цветята на Беласица” – лъчев маршрут от с. Яворница до водопада. Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а дължината му е 2,8 км. Маршрутът дава възможност за запознаване  с някои дневни пеперуди и цветни растения, за узнаване на любопитни факти за тях и защо не могат едни без други.
  • „Животът на кестена” – кръгов маршрут от с. Коларово, през Гьолчето и обратно в с. Коларово. Продължителността на маршрута е 2.30 часа, а дължината му е 5.3 км. Посетителите на маршрута имат възможност да се пренесат в непознатия и уникален свят на кестеновата гора, пълен с очарователни обитатели. Чуйте и научете за някои от тях: таралеж, катерица, язовец, лисица, вълк.
  • „Пътеката на мравката” – започва от хижа Конгур, където е разположено входното табло за маршрута. Следвайки черния път на изток от хижата, посетителите могат да се пренесат в едни микрокосмос, пълен с интересни факти – светът на мравките.  Продължителността на маршрута е 1.20 часа, а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В помощ по пътеката са три информационни табла – Червена горска мравка, Поведение на мравките и Значение на мравките.
  • „Приятели” – започва от хижа Беласица и води до живописния Лешнишки водопад. Следвайки синята маркировка, туристите ще се докоснат до непознатия и уникален свят на нашите приятели дърветата. Продължителността на маршрута е 1.40 часа (без почивките:), а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В хижата и около нея са разположени интерактивни табла, които представят 10 дървета  на Беласица. По пътеката са разположени табели, които помагат на туристите да разпознаят тези дървета.
  • „Тайните на водата“ – започва от центъра на с. Коларово, преминава покрай сградата на ДПП „Беласица” и по черен път стига до чакълирания път Самуилово – Лопово. Продължителността на маршрута е около 3 часа. Последната част е стръмна и туристите трябва да бъдат внимателни. Крайната точка на маршрута е красивия Камешнишки водопад. По пътеката има 5 информационни табла, представящи интересна и по запомнящ се начин информация за водата.
  • „Пътуване в историята“ – маршрутът е маркиран с лентова туристическа маркировка със следната последователност –  зелен, жълт и червен цвят. Общата му продължителност е 4.40 часа. Стартовата точка е центърът на село Коларово. Този маршрут ще ви пренесе във времето. Посещавайки го, ще се докоснете до най-интересните и драматични моменти от историята на планина Беласица. Ще научите как се е променял животът на хората от далечни времена до днес.
  • „Цветна приказка“ – започва от центъра на село Самуилово и води до местността Бялата чешма. Този маршрут предлага разходка в чинаровите гори на Беласица, които са дом на чудни цветя. Продължителността на маршрута е около 20 минути (без почивките), а дължината му е около 2 км. Пътеката е маркирана със зелена туристическа маркировка.
  • „Кълвачите – пазители на горите“- Маршрутът започва от центъра на село Габрене и достига до местността Пишена скала. Цялата пътека е с дължина 2,5 км и се изминава за около 45 минути. По време на прехода ще се запознаете с много любопитни и интересни неща за кълвачите и ще се полюбувате на живописни гледки към долината на река Струмешница. Природен парк „Беласица“ е едно от любимите места за кълвачите у нас. Тук, сред величествените гори на планината можете да откриете много от тези чудни птици.